2017-11-14 10:44:18• hírek • Oszkó Viktória

Már nyitás után közel 100-an voltak vércukorszintet mérni

A cukorbetegség és a magas vérnyomás népbetegségnek számítanak a mai modern társadalomban. Sokan vannak, akik elhanyagolják az egészségüket, vannak, akik attól rettegnek, hogy komoly bajuk van, és ezért nem mernek elmenni orvoshoz – mondta Szilágyi József, a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház diabetológiai vezetője.

A Nemzetközi Diabétesz Világnap alkalmából megszervezett, ingyenes egészségügyi felmérést kínáló rendezvényen már a nyitást követő egy órán belül közel 100-an jelentek meg. Az előző évek tapasztalata azt mutatja, hogy átlagosan 400-500 érdeklődő megy el ilyenkor, hogy részt vehessen az ingyenes állapotfelmérésen. Főleg az idősebb korosztály örül a hasonló jellegű kezdeményezéseknek. 
 

A szervezők idén is legalább ennyi emberre számítanak. Sokan vannak azok, akik évek óta rendszeresen járnak ilyen jellegű programokra, de minden alkalommal vannak olyanok is, akik először szánják rá magukat a vizsgálatokra.
 

A bejáratnál felveszik az érkezők alapadatait, a nevüket, a nemüket és a korukat, emellé pedig egy űrlapot kapnak kitöltésre, amit magukkal kell vinniük az egyes mérési pontokra, ahol a kapott eredményeket a szakemberek feltüntetik.
 

Ez azért fontos, mert az utolsó pulthoz eljutva a kitöltött űrlapot az illetékesek elveszik és kielemzik, majd lefénymásolják. Az eredeti példányt megtarthatják azok, akik átestek a különféle vizsgálatokon, ami jó visszaigazolás lehet a későbbiekben  a jelenlegi egészségügyi állapotukról. A kielemzést követően a szakemberek tanácsokkal látják el az embereket, ha szükséges, elirányítva őket további kivizsgálásokra.



A másolatok az egészségügy számára szükségesek ahhoz, hogy a segítségükkel teljes képet lehessen kapni a társadalom  -a helyszínen megjelent és kivizsgált emberek- elhízottságáról, vérnyomás problémájáról és arról, hogy milyen szinten érintett a lakosság a cukorbetegséggel kapcsolatban.
 

A cukorbetegség két típusát különböztethetjük meg, az egyes és kettes típusút. Az egyes típusú oka a hasnyálmirigyben található béta-sejtek pusztulása, amelyet inzulinos kezeléssel szinten lehet tartani. A kettes típusú cukorbetegség főleg a negyvenen túliakat érinti, az érintettek általában túlysúllyal küzdenek. Ennek oka a sejtek felületén levő inzulin-receptorok számának megfogyatkozása. A kettes típusú cukorbetegség kezelhető testsúlycsökkentéssel, tehát helyes táplálkozással és testmozgással, illetve gyógyszeres kezeléssel.
 

Mivel fontos a megelőzés és a rendszeres egészségügyi ellenőrzés, Szatmár Megye Tanácsa, a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház, a Catena Gyógyszertár és a Lions Cub szervezésében ingyenes szűrővizsgálatokon lehet majd részt venni.
 

November 14-én a Szakszervezetek Művelődési Házában a Nemzetközi Diabétesz Világnap alkalmából ingyenes vércukorszint –vérnyomás, valamint komplex testtömeg index mérésen lehet majd részt venni reggel 9:00 órától délután 16:00 óráig. Érdemes a vizsgálatokra éhgyomorral érkezni, hogy pontosabb eredményeket kaphassanak a vércukor teszten.
 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: